Boynu Bükük Öldüler, ilk olarak 1971 yılında yayınlanmıştır. Adana’nın Yenice köyüne göçen bir ana oğulun hikayesini anlatır. Babası bir duvar dibinde vurulup öldürülmüş olan Halil, ağasına sonsuz bir minnetle bağlıdır. Çok geçmeden annesi ölünce, yoksul ve kimsesiz kalır. Kadir ağanın çiftliğinde çalışanlar arasında, yazları damda, kışları ahırda kalmaktadır. Askerlik çağına kadar hiçbir hayrını görmese dahi, yere göğe koyamadığı ağasına gönülden bağlıdır. Askerden döndüğünde, yaşamını kökten değiştirmeye ve şehirde yeni bir yaşam kurmaya karar verir. Zaten kitabın hikayesi de tam bu noktada başlar.

Yılmaz Güney, kitabıyla 1972’de Orhan Kemal Roman Ödülü’nü almıştır. Halil karakterinin teslimiyetine karşısında, ağanın zalimliği ve yoksulluk, Halil’in şahit olduğu haksızlıklar, doğru bildiği yanlışlar, yazarın öfkesiz, serinkanlı ve alçak gönüllü anlatım diliyle verilmiştir. Yılmaz Güney,  romanı Nevşehir Cezaevi’nde  yazmıştır. En başarılı romanlarından birisi olarak kabul edilir.

“Yılmaz Güney, çok iyi tanıdığı köy gerçekliği ve köylüler olduğu gibi anlatılır; ama elbette bir roman yapısı içinde,  yaşadığı insan ve toplum gerçeklerini seçerek, düzenleyerek… Yılmaz Güney inandırıcı olmayı biliyor.”

–Fethi Naci-

Yazar:        Yılmaz Güney
Yayınevi :  İthaki Yayınları
Sayfa:         420

Sharing is caring!