Keman, insan sesine en yakın müzik aleti olarak kabul edilir. Çıkardığı bazı tiz sesler insan çığlığını andırır. Üstelik bu çığlık, yürekleri yakacak kadar hüzünlü bir çığlıktır. Kimi zaman yersiz neşelenmemize, kimi zaman hayal ettiklerimizi düşlememize yol açar. Kalabalık bir orkestra içinden bile kemanın sesi sizi yakalar, içinize işler.

1938 yılında Tahran’da doğan müzisyen Farih Farjad, 1979 yılında ülkesinden ayrılmak zorunda kaldı. Dünyanın en iyi keman virtüözlerinden birisi olan sanatçının, ülkesi İran’da müzik ‘haram’ kabul edilerek, Farjad’ın ülkeye girişi yasaklanmıştır. Tahran Müzik Konservatuvarı’nda klasik müzik üzerine yüksek lisans yapan, Tahran Senfoni Orkestrası’nda önemli görevler alan Farjad, çok iyi bir Fars Halk Müziği birikimine sahiptir. Keman ile Klasik Batı Müziği üzerine de çalışmalar yapan müzisyen, uzun yıllar ülkesinden uzak kalsa da, kendisine sorulduğunda hala kendini İranlı ve Fars olarak nitelemektedir. Notalarındaki hüzün, keman kullanarak oluşturduğu beş albümde de baskındır. Hatta kendisine ‘kemanı ağlatan adam’ denmesinin sebebi de budur. 1979 İslam Devrimi ile kopmak zorunda bırakıldığı ülkesine, kültürüne karşı duyduğu sonsuz özlem ve sevgi.

Farih Farjad albümü, Anroozha ( O Günler ) beş albümlük bir seri. İlk dördünde sanatçıya ; Abni Yamini, son albümde eşi Mitra piyanosuyla eşlik ediyor. Ayrıca Golha Orkestrası adlı kolektif iki albüm de sanatçının eserleri arasındadır. Bu albümlerde Farjad, kendi deyimiyle doğadaki hüznü notalara dökmüştür.

Farid FarjadAlbümler
Anroozha 4
1997
Anroozha 1
1987
Anroozha 5
2006
Anroozha 2
1989
Anroozha 3
1993

Sharing is caring!