Bezirgan, Moliere ‘Tartuffe’ oyununun uyarlaması. Oyun, insanın kusurları, zaafları ve ikiyüzlülüğü üzerine acı bir komedya. Tartuffe’nin en önemli detayı; bütün oyuncuların maske kullanması. Sadece Orion ( uyarlama metinde Zikret) hiç maske takmazken, hizmetçi Delila ise maskesini oyun boyunca çıkarmıyor. Onlar dışında kalan karakterler, içinde bulundukları durumdan sıyrıldıklarında maskelerini çıkarır ve maskeleri taktıklarında ‘mış’ gibi yaşamaya devam ederler. Orion’un maske takmadığı halde gerçeklere uzak kalışı, Delila’nın ise maskeye rağmen her şeyin farkında oluşu ince bir nüans.
Oyun, özüne sadık kalmakla birlikte özgün bir oyun olarak kendini gösteriyor. Dini bütün bir adam, kilisede tanıştığı sözde imanlı bir adamı evinde misafir eder. Misafir, eve geldiği ilk andan itibaren kendinin olmayan her şeye sahip olmaya çalışır. Zikret’in karısına, kızına, parasına, evine. Bunu başarabilmek için dini istismar etme yolunu seçer. Bezirgan’da ki iyi oyunculuk yanında kukla kullanımındaki başarıda dikkat çekici. Sezon bitimine bir ay gibi bir süre kala izlemenizi tavsiye edebileceğim oyunlardan.
YAZAN : MOLIERE
UYARLAMA : İSTANBUL HALK TİYATROSU
YÖNETEN : YILDIRAY ŞAHİNLER
OYNAYANLAR : CEM DAVRAN, ERKAN CAN, SELİN YENİNCİ, BAHTİYAR ENGİN, FARUK AKGÖREN, AYTEK ÖNAL, SELİM CAN YALÇIN & ALİ İL.