Yazar Ahmet Pala;
“Saadet Hanım iyi bir öğretmendir. Fakat, kusursuz değildir. Hepimiz gibi. Oğlu Sermet ve arkadaşları heyecanlı gençlerdir. Kusursuz değillerdir. Biz, iyi insanlarızdır. Kusurumuz, kusuru başkasında aramaktır. Bu oyun, hepimizin kusurlarından doğan ortak acıları temsil etmektedir. Bu acılar kalplerimizden taştığında bazen mizaha, bazen drama dönüşür.”
diyerek anlatır Saadet Hanım’ı. Saadet Yurtlu, emekli ilkokul öğretmenidir. Öğle saatlerinde para çekmek üzere müraacat ettiği atm bozuk olduğu için şubeye girmek zorunda kalır. Lakayıt banka çalışanları, Saadet Hanım’la birlikte iki kişi olan müşterilere bir türlü hizmet veremez. Öğretmen Saadet Hanıma göre bu gecikmenin ve sorumsuzluğun bir tek sebebi vardır. Durmadan ‘selfie’ çeken gişe görevlisi, kendisini sürekli azarlayan güvenlikçi, akşamdan kalma müdür aynı ‘eğitim sistemi’ mağdurlarıdır. Bu müfredata maruz kalan her çocuk , aynı kusurlara sahiptir.
O gün aynı zamanda, oğlu Sermet’in doğum günüdür. Sermet’i kendi yetiştirdiği için onun kusursuz olduğuna inanmaktadır. Bir süre sonra bir grup soyguncu bankaya girerler. Aslında amaçları; sistemin yanlışlıklarına tepki verdikleri için hapsedilen arkadaşlarının serbest bırakılmasıdır. Bankanın tek kuruşuna dokunmak gibi bir niyetleri yoktur. Saadet Hanım, bu gençlerden birinin kendi oğlu olduğunu gördüğünde inanamaz. Önce kendini suçlar. Belli ki oğluna da iyi bir eğitim verememiştir. Sonrasında gelişen olaylar, her şeyin birbirimizi sevmemekten, farklılıklara karşı duyduğumuz kinden kaynaklandığını anlatır.
Saadet Hanım’ı canlandıran değerli tiyatrocu Nilgün Kasapbaşoğlu’nun, oyuncularla seyirciyi birbirinden ayıran duvarı yıkıp da aramıza karışarak ;
‘ Düşmanlıklarınızı değil, hatalarınızı anlatın çocuklara. Bir gün öfkenizden, nefretinizden, savaşlarınızdan yanıp, karanlığın kor ateşine düştüğünüzde, sevgi dolu bir çocuğun minicik elleriyle taşıdığı bir su damlasıyla söndürecek o koca yangını. Yaşamak, savaşmak isteyenlerin ellerinde kirlenmesin!’ dediği an, salondaki herkesin boğazına bir yumru oturuyor.
Oyun genel akışında; eylem için gelen gençlerin ve banka çalışanlarının, mizahi yönü ortaya çıkarmak için fazlaca örselenmesi şık durmuyor. Eğitim sistemi, kesinlikle eleştiriyi hak etse de, oyun sonundaki ‘Farklılıklarınızı unutun, birbirinize sarılın!’ çağrısını düşünülünce, ilk bölümde fazlaca ağırlıklı yer alıyor.
Saadet Hanım, sezon bitmeden izleyebileceğiniz oyunlardan. Usta oyuncu Nilgün Kasapbaşoğlu’nun performansı için bile izlenebilir.
Yazan : Ahmet Levent Pala
Yöneten : Tolga Yeter
Oyuncular : ARDA ALPKIRAY, ASRIN GURUR KUYUCAK, CAFER ALPSOLAY, ÇAĞLAR OZAN AKSU, ELYESA ÇAĞLAR EVKAYA, ESEN KOÇER, HAZAL UPRAK, MÜSLÜM TAMER, NİLGÜN KASAPBAŞOĞLU, SELİM CAN YALÇIN, SERAP DOĞAN, ŞENAY BAĞ, VİLDAN TÜRKBAŞ, YELİZ ŞATIROĞLU
Süre : 1 Saat 40 Dakika / 2 Perde